Tuesday, 7 August 2012

PETUA-PETUA menurut ISLAM

Untuk kecantikan diri
 1.Untuk mendapatkan wajah yang segar,berseri dan cantik,cucilah sekurang-kurangnya 5 kali sehari dengan air wuduk.Jangan dilap air wuduk pada anggota biarkannya kering sendiri. Ambil sejadah,solat,berzikir dan berdoa.
 2.Untuk menghilangkan stres,perbanyakkan pergerakan.Perbanyakkan solat.Ketika solat,kita menggerakkan seluruh tubuh. Lalu berkomunikasilah dengan Allah SWT melalui zikir dan doa.
 3.Untuk pelembab,agar awet muda,gunakanlah senyuman.Tidak hanya di bibir tetapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci',"Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii"(Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku,maka perindah pula akhlakku)
 4.Untuk mempunyai bibir yang cantik,bisikkan kalimat-kalimat Allah,tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain,tidak menyombongkan diri atau takbur.
 5.Untuk mendapatkan tubuh langsing,amalkan diet yang teratur dengan berouasa seminggu 2 kali,Isnin dan Khamis.Jika berkeupayaan,berpuasa seperti Nabi Daud A.S yakni selang satu hari.Makanlah makanan halal,perbanyak sayuran,buah-buahan dan air putih.

MENYUCIKAN HATI YG KOTOR
1.Dirikan solat
2.Selawst keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 kali
3.Solat taubat
4.Membaca Alquran
5.Bermaaf-maafan
6.Bisikan kpd diri perkara yg positif
7.Program minda/cuci minda
8.Berpuasa
9.Ingat tentang mati
10.Kekalkan berwuduk
11.Banyakkanlah bersedekah
12.Belanja org makan
13.Jaga makanan
14.Berkawan dengan ulama
15.Berpesan kpd org menjadi baik
16.Berkawan dgn orang miskin
17.M enjaga pancaindera

No comments:

Post a Comment